torstai 5. syyskuuta 2013

(Kahvila)Yrittäjän päivä

Yrittäjän päivän kunniaksi pääsemme tutustumaan helsinkiläisen kahvilayrittäjän ihan tavalliseen arkipäivään. Saammeko esitellä, Arla Joensuu:

Klo 05.00 Herätys kotona Kalliossa. Olen hävittänyt pyörästä avaimen. Pyörä seisoo Aleksanterinkadulla. Joskus menen töihin myös taksilla kun väsyttää. Huijaan itseäni, että näin säästän aikaa.
Klo 05.43 Spora Senaatintorille. On superkaunis aamu. Ihanaa mennä töihin!

Klo 06.00 Ensimmäinen kahvi. Hmm, hyvää! Italialaista Moakin tummaa paahtoa. Niin hyvää! Yritän parhaillaan neuvotella suoraa kahvituontia Keniasta meille. Viljelijä saisi isomman  potin suoraan itselleen ja minä säästäisin vähintään viisi euroa per kilo.

Klo 07.00 Kahvilat torilla ja Aleksilla auki. 
Torilla on konttikahvila, joka on miljoona kertaa helpompi hallita ja organisoida kuin aikaisempi telttamallinen kahvilani. Kun vapauduin torin perinteisen telttamallin hoidosta pari vuotta sitten minulle jäi aikaa ja energiaa toteuttaa uusia ideoita. Näitä olivat mm. Esplanadin lavan keväinen kulttuurikahvilaprojekti ja kivijalkakahvilan synnyttäminen. Onko vanhanaikainen toriyrittäminen tullut tiensä päähän? Minun mielestäni ehkä on. On aika uudistua ja mennä eteenpäin.
Klo 07.00 Brekut katettuna.


Klo 07.02 Ensimmäinen asiakas Aleksilla. Aamukahvitarjous on voimassa klo 8 asti.


Klo 07.03 Ensimmäinen asiakas torilla. Torilla riittää kanta-asiakkaita. Eräskin ihana herra tulee lähes joka päivä. Hän on tullut alusta asti vuodesta 2007. Häneltä saamme joka kesän lopulla valokuvakollaasin kuluneesta kesästä. Tämän vuoksi tätä teen, mietin.
Klo 7.30 Ensimmäinen päivän kuudesta kahvituksesta valmiina.

Klo 08.00 Mahdollinen uusi työntekijä tulee tekemään koevuoroon, olen
unohtanut koko asian. Laitan uuden likan Hannan hoiviin salin puolelle. Pöytävaraus: valtionvarainministeriö.
Klo 09.00 Torille lisää leipää ja kakkua.

Klo 10.00 Aalto yliopiston tutkija tulee kahvilaan haastattelemaan  työtä tekeviä asiakkaita sekä observoimaan. Avaan keskustelun: "Hei olen kahviloitsija Arla ja tässä on italialainen tutkijamme, voisiko hän haastatella teitä meidän tutkimushankkeeseen?".


Klo 10.15 Lisää safkaa vitriiniin. Lounaan valmistelua Lotan kanssa. Mietin samalla loppuviikon tilauksia ja huomisen tukkulistan tekoa. En pysty neuvomaan uutta työntekijää, joka kyselee koko ajan, koska minulla on liikaa ajatuksia mielessä. Kerron tämän hänelle ja kehotan turvautumaan meidän muihin työntekijöihin.

Klo 10.30 Taideyliopiston kahvitus kulman takana. Vien tilauksen itse kun viime aikoina on puuttunut sitä ja tätä ja osaa henkilökunnasta vaivaa kesänlopun väsymys. Aina sama juttu tähän aikaan vuodesta.

Klo 11.00 Lounas valmiina.

Klo 11.04 Lounasmainos Facebookkiin. Olen addiktoitunut älypuhelimeni kautta Facebookkiin. Toisaalta puhelin auttaa hoitamaan asioita vauhdilla. Ilman puhelinta olisin hukassa, tuntuu siltä.

Klo 11.15 Tukku soittaa. Pyydän soittamaan kahden tunnin päästä.

Klo 12.00 Viikonlopun miehitys uusiksi. 3 sairaslomalla. Mietin joudunko perumaan viikonlopun reissuni Berliiniin. Harmittaa jo pelkkä ajatus.

Klo 12.05 Uusi mahdollinen työntekijä nro 2 tulee. Hän aloittaa torilta.
Missä essu? Tukkakin pitäisi laittaa kiinni, sanon.

Klo 12.45 Ensimmäisen kahvituksen purku.

Klo 12.59 Kahden seuraavan kahvituksen laitto. Missä välissä ehdin laskuttaa elokuun keitraukset, mietin. Minun pitäisi saada taloushallinto paremmalle tolalle ja laskutuksen kierto nopeammaksi.

Klo 13.03 Lisää ruokaa lounaalle. Olemme erityisen hyviä nopeassa ja muuttuvassa tekemisessä - tämä jos joku on luovaa ongelmanratkaisua. Tupa on täynnä.


Klo 13.10 Luomumehuja ja limuja kauppaavan Raikastamon Kaisan kanssa lyhyt
palaveri uutuustuotteista. Kaisa syö lounasta, minä en ehdi. Lupaan antaa palautetta uusista luomulimuista. Niissä on heti yksi vika - korkki pitää avata pullonavaajalla. Vie liikaa aikaa ja pullonavaajilla on tapana kadota.

Klo 13.30 Lauantain yksityiskemujen läpikäynti kokki Nellin kanssa. Minulla on aivan upea henkilökunta! En voisi olla iloisempi! Meillä on upea yhteishenki ja samanhenkinen tekemisen meininki - mentaliteetti. Arvostan työntekijöitäni suuresti ja usein mietinkin heitä, että ilman heitä en jaksaisi. Olisipa rahaa viedä heidät johonkin ideointimatkalle!


Klo 13.42 Kalat tulee. Missä rahaa?
Muikun mätiä, siian mätiä, savusiikaa, lohta.

Klo 13.55 Lisää lounasta.


Klo 14.00 Tukkutilaus.

Klo 14.15 Taiteiden yön tapahtumien tuottaja Mete tulee lounaalle. Tänään on Taiteiden yö ja juhlimme sitä torilla elokuvan merkeissä. Minulla on paljon kontakteja mediamaailmaan, sillä olen opiskellut alaa ammattikorkeakoulun tutkinnon verran. Pikainen palaveri ja plan b jos sataa. Tuottaja syö, minä en ehdi.


Klo 15.00 Viikonlopun miehitys on valmis, samoin työlistat kaikille päiville. Olen opetellut keskittymään hälinän keskellä silloin kun on pakko. Usein on pakko, sillä koko ajan tapahtuu ympärilläni. Tämän vuoksi olen siirtynyt tekemään paperitöitä kotitoimistooni. Tosin koti muistuttaa enemmän toimistoa kuin kotia, ja siitä en pidä. Tähän täytyy saada muutos, päätän.

Klo 15.15 Pankkiin hakemaan vaihtorahaa.
Klo 15.30 Kahvitus
Klo 16.00 Kahvitus

Klo 16.10 Taiteiden yön aikataulun ja mainosten teko.

Klo 16.15 Mailiin tulee 15 hengen lounastilaus 3krs New Cow Companylle huomiselle. Mietin, ehditäännkö tämä tehdä, sillä itse olen muualla, ja Nellillä ja Viljalla on jo kovat paineet täyteen varatun brunssiviikonlopun sekä yksityiskemujen tekemisen kanssa. Tiedän, että verottajalle pitää saada pian viisi tonnia rahaa, joten otan tilauksen. Briiffaan keittiötä.

Klo 16.30 Taxi kotiin. Suihkussa mietin, mitä tarvitsen mukaan. Pakkaan, otan  passin ja käteistä, kävelen aurinkoisessa säässä Hämeentielle bussipysäkille.

Klo 17.30 Lentokentällä, syön vihdoin rauhassa. Otan lasin kylmää Rieslingiä, ostan matkalukemista ja katselen muita matkustajia. Ruokaa odotellessa teen seuraavan viikon lounaslistan.


Lähtöaulassa Mete soittaa ja päätämme siirtää leffaillan torilta Aleksanterinkadulle, koska on liian valoisaa! Muutosinfo Facebookkiin. Puhelin kiinni ja koneeseen.

Klo 19.00 Lento Berliiniin
Lento kestää 2h - nukun.

Klo 22.00 Dinneritreffit

Klo 02.30 Tutustumista paikalliseen yöruokaan.

Klo 03.00 Yömyssyt.

Klo 05.00 zzzz.

Jutun kirjoittaja on Café Köketin kahviloitsija Arla Joensuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ehdotuksia? Ideoita? Jätä viesti!